Începând cu data de 20 mai 2018, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 14/2017

//Începând cu data de 20 mai 2018, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 14/2017

Ordonanța nr. 14/2017 prevede suspendarea înmatriculării autovehiculelor în două cazuri: când noul proprietar nu și-a înmatriculat mașina în termenul prevăzut de lege și la expirarea ITP.

În cazul în care ai ITP-ul expirat și ești oprit de un polițist, acesta este obligat să rețină talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Desigur, urmează două amenzi (una pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării) care, în 2019, poate ajunge (cumulat) la 5.800 de lei. Suplimentar, se eliberează o dovadă fără drept de circulație, astfel că mașina mai poate fi deplasată doar pe platformă.


Cele 30 de zile pentru inmatricularea auto vor curge de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca un sofer este prins ca a depasit termenul, primeste amenda (2900 lei) si ii sunt retinute placutele si talonul.


Anul trecut, a fost aprobata suspendarea inmatricularii daca circulati cu o masina fara ITP (Inspectia Tehnica Periodica) valabil sau fara RCA (asigurarea de raspundere auto) valabil. In cazul in care sunteti opriti de politie, soferul este obligat sa predea placutele de inmatriculare si talonul. In ambele cazuri, amenzile sunt foarte mari, pot ajunge la 5.800 de lei.


Suspendarea temporara a inmatricularii inseamna ca autovehiculul nu mai poate fi utilizat pana nu se remediaza motivul pentru care a fost dispusa masura suspendarii.